TIOZ Howest

Howest Logo

De Toekomst van Industriële Cyberveiligheid met AI

OT cybersecurity is cruciaal voor het beschermen van industriële systemen en kritieke infrastructuur tegen cyberdreigingen in het Industrie 4.0-tijdperk.

Tijdens deze studiedag onderzoeken we de rol van AI in OT Security, en stellen we de resultaten van het project GAICIA voor.

Dit event gaat door in het gloednieuwe gebouw van Howest vlakbij het treinstation in Brugge (Spoorwegstraat 4, 8200 Brugge). Voor wie niet voor het openbaar vervoer kiest, is de betalende NMBS Parking op wandelafstand.

Registreer hier

Cover image

Quick facts

  • /

    Waarom is OT Security zo belangrijk?

  • /

    Wat is de rol van AI in OT Cybersecurity?

  • /

    Prijs: 250 EUR (+21% BTW)

Versterk uw OT-beveiliging in het Tijdperk van AI en Industrie 4.0

Operationele Technologie (OT) cybersecurity is essentieel voor de veiligheid en continuïteit van industriële systemen.

In het tijdperk van Industrie 4.0, waarin de integratie van digitale en fysieke systemen toeneemt, vormt de beveiliging van OT-netwerken een kritieke pijler om industriële processen en kritische infrastructuur te beschermen tegen cyberaanvallen.

Dergelijke aanvallen kunnen niet alleen aanzienlijke economische verliezen veroorzaken, maar ook leiden tot operationele verstoringen en risico's voor de volksgezondheid en veiligheid.

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) biedt nieuwe mogelijkheden voor OT-cybersecurity, door slimmere monitoring en daardoor meer geavanceerde detectie van bedreigingen en responsstrategieën mogelijk te maken.

AI kan helpen bij het analyseren van grote datasets om afwijkende patronen te herkennen die wijzen op mogelijke cyberdreigingen, waardoor organisaties proactief kunnen reageren om hun kritieke infrastructuur te beschermen.

In dit licht is het integreren van AI in OT cybersecurity strategieën niet alleen een innovatieve stap voorwaarts, maar een noodzakelijke evolutie om de complexe en dynamische uitdagingen van de hedendaagse industriële cyberdreigingen het hoofd te bieden.

Tijdens deze studiedag zullen we ook Tetra-project GAICIA (Gedrag-gebaseerde Artificiële Intelligentie voor Cyber-Industriële Aanvallen) toelichten. Dit richt zich op het gebruik van AI voor het verhogen van de cyberveiligheid in industriële omgevingen, en was een samenwerking van Howest en UGent.

Deze studiedag gaat ook dieper in op NIS2, de nieuwe Europese richtlijn voor de betere IT en OT cyberbeveiliging van kritieke sectoren in de Europese Unie. Deze legt strenge controle, toezicht en sancties op aan o.a. bedrijven in de energie- en transportsector, voedselproductie, afvalbeheer en de gehele toeleveringsketen.

Programma en Sprekers

09u30: Ontvangst en Verwelkoming van de deelnemers met koffie/thee en versnaperingen

10u00: Keynote: AI in OT Cybersecurity: Hype of Hoop? (Dieter Sarrazyn, Industrial Security Advisor & Founder, Secudea)

  • OT Security – introductie
  • Waarom OT Security?
  • Risico’s in OT
  • Impact van AI op OT cybersecurity
  • AI in OT cybersecurity: Hype of Hoop?

10u45: Voorstelling resultaten GAICIA (Kyra Van Den Eynde, AI Lead, Howest)

  • GAICIA = Project rond Gedrag-gebaseerde Artificiële Intelligentie voor Cyber Industriële Aanvallen
  • Praktische inzichten in de rol van AI in OT Security

11u30: Onderzoek aan UGent rond OT en AI (Stijn Huysentruyt, Industrial Systems Engineering (ISyE) department, UGent)

12u00: Lunch, Networking en Breakoutsessies

  • Tijdens de lunchpauze voorzien we verschillende breakout-sessies waarin u uw cybersecurity uitdagingen kan bespreken met onze onderzoekers en partners.
  • Boek een one-on-one date na uw inschrijving.

14u00: Partner sessies

  • 14u00-14u20: CyberFundamentals in OT: Goede fundamenten voor het gebruik van AI in een OT-omgeving (www.cyfun.be) (Johan Klykens, Director Centre for Cybersecurity Belgium)
  • 14u20-14u40: De Rol van Machine Learning in Network Intrusion Detection (Bruno Volckaert, IDlab, UGent)
  • 14u40-15u00: KICS: Kaspersky Industrial CyberSecurity (Tom Witvrouwen, Kaspersky)
  • 15u00-15u20: Siemens (Bart Demaegdt, Siemens)
  • Q&A

15u30: Panelgesprek "Hoe gebruik je AI om sneller compliant te worden voor NIS2?" met Johan Klykens (CCB), Bart Demaegdt (Siemens), Kyra Van Den Eynde (Howest) en Prof. Bruno Volckaert (UGent).

16u30: Netwerkdrink

17u30: Einde van deze studiedag

Sprekers en Bio:

Dieter Sarrazyn


Dieter Sarrazyn
houdt zich sinds 2008 intensief bezig met de beveiliging van industriële besturingssystemen. Hij voert verschillende soorten beveiligingsbeoordelingen uit binnen industriële omgevingen.

Een groot deel gaat over het helpen van organisaties bij het beheren van de beveiliging binnen nieuwe oplossingen die door hun leveranciers of integrators worden geïmplementeerd. Dit doet hij door het beheer van beveiligingseisen en FAT- en SAT-tests uit te voeren.

Hij geeft ook beveiligingsconsultancy, trainingen en bewustwordingssessies over industriële beveiliging en coacht jonge afgestudeerden op dit gebied.

Kyra Van Den Eynde

Kyra Van Den Eynde is AI Team Lead by Howest. Ze is een zeer enthousiast en toegewijd persoon met een passie voor programmeren, beveiliging en AI. Kyra Van Den Eynde heeft een bachelorsdiploma rond Cyber ​​Security en een rond Artificiële Intelligentie. Binnen de onderzoeksgroepen van Howest focust ze daarom voornamelijk op projecten die onderzoeken wat de meerwaarde van AI zou kunnen zijn voor de cybersecurity van vandaag.

Stijn Huysentruyt

Stijn Huysentruyt is wetenschappelijk medewerker bij Universiteit Gent

Johan Klykens

Johan Klykens is directeur van de bevoegde autoriteit (NCCA) die verantwoordelijk is voor het toezicht op cybersecuritycertificering in België. Hij was een spilfiguur bij het ondersteunen van de CCB op het gebied van accreditatie tijdens de omzetting van de NIS1-richtlijn in nationale wetgeving en bij de ontwikkeling van de Cybersecurity Act.

Johan is betrokken bij de omzetting van de NIS2-richtlijn en verantwoordelijk voor het Cyberfundamentals Framework dat is uitgewerkt door de CCB.

Bruno Volckaert

Prof. Bruno Volckaert is professor in de onderzoeksgroep IDLab, onderdeel van de Universiteit Gent en geaffilieerd met imec.

Tom Witvrouwen

Tom Witvrouwen is Presales Manager, Benelux & Nordics, bij Kaspersky.


Achtergrondinformatie over GAICIA
:

OT-monitoring met AI (Spotify podcast deel 1)

Captatie van OT-netwerkverkeer (Spotify podcast deel 2)

Registreer Hier!

Registreer hier voor deze studiedag

Authors

  • /

    Kyra Van Den Eynde, AI/CS Researcher, AI Lead

  • /

    Patrick Van Renterghem, Research marketing and communITy-cation

Want to know more about our team?

Visit the team page